• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ministerns löfte: ”Vi kommer att införa hårdare straff för rattfylleri” Foto: Patrik Boberg, SVT

Morgan Johansson (S): ”Vi kommer att införa hårdare straff för rattfylleri”

Uppdaterad
Publicerad

”Hur får vi stopp på det här”. Det var den frågan vi blev kvar med efter att under våren ha granskat återfallsförbrytarna i trafiken.

– Den ena vägen är skärpta straff för den här typen av brottslighet och den andra är ökad polisbevakning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) när SVT Dalarna träffar honom utanför Kupolen i Borlänge.

I klippet ovan utvecklar Morgan Johansson sin syn på problematiken och berättar vad regeringen gör konkret för att komma åt den här typen av brottslighet.

Hur kunde det hända?

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är också inne på att skärpa straffen.

– Vi inom oppositionen samlade redan förra året ihop en majoritet och sagt till regeringen att här måste straffen skärpas, säger Johan Forssell och fortsätter:

– Idag är det ofta bötespåföljder för de här brotten och det innebär att en rattfull person som stoppats på dagen faktiskt kan sätta sig och köra bil igen redan samma eftermiddag, och så kan vi inte ha det.

Hör en längre intervju med Johan Forssell här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet