Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick den tortyrliknande misshandeln i Grängesberg och Ludvika till – se polisens bevisbilder. Varning för starka bilder. Foto: Polisens förundersökning

Misshandel med spikklubba och hett vatten – sex döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har dömts för inblandning i ett människorov och en grov misshandel i Grängesberg och Ludvika i februari i år. Fängelsestraffen varierar mellan 1 år som kortast och 2 år och 8 månader som längst.

Mannen som får det längsta straffet, 2 år och 8 månader, är den gärningsman som enligt åtalet hade en konflikt med de misshandlade personerna.

Den huvudmisstänktes försvarare om domen

– Utifrån förutsättningarna var det en bra dom för vår del, åklagaren hade yrkat på ett längre straff. Men vi ansåg att de målsägandes berättelser i vissa delar hade överdrifter eller oklara minnesbilder, där tycker vi att tingsrätten kunde ha varit mer kritisk, säger mannens försvarsadvokat Carl-Oskar Morgården.

Varken Carl-Oskar Morgården eller åklagaren har bestämt sig för om domen ska överklagas.

Minst ett års fängelse vardera

Straffen är överlag kortare än vad åklagaren hade yrkat på, så här ser påföljderna ut för samtliga åtalade:

  • 2 år och 8 månaders fängelse
  • 2 år och 6 månaders fängelse
  • 2 år och 6 månaders fängelse
  • 2 år och 6 månaders fängelse
  • 1 år och 10 månaders fängelse
  • 1 års fängelse
  • En åtalad frikänns helt

I videoklippet berättar vi om innehållet i åtalet och visar bilder från polisens förundersökning. Vi berättar även om det påstådda motivet och hur långa fängelsestraff åklagaren yrkade på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.