Foto: TT/Montage

Misstänks för flera fall av våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 18- årig man sitter nu anhållen för flera fall av våldtäkt mot barn på ett asylboende i Dalarna.

Det var under natten mot onsdagen som mannen blev gripen på ett asylboende i Dalarna.

– Polis kallades till platsen och där kom uppgifter fram som gjorde att mannen blev gripen, säger åklagaren Helena Falkerby.

Våldtagit personer under 15 år

Under en månads tid ska mannen ha våldtagit flera personer under 15 år, men hur många personer det rör sig om vill inte åklagaren gå in på i nuläget.

– Med hänsyn till de inblandade har jag valt att inte säga hur många barn det handlar om. Jag vill inte lämna mer uppgifter än nödvändigt i detta skeende, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Flera brott

Mannen är i nuläget anhållen misstänkt för våldtäkt mot barn, men enligt Helena Falkerby kan mannen även komma att bli misstänkt för flera andra brott.

– Men just nu jobbar vi mot detta, säger hon.

Vad mannen har för koppling till asylboendet eller om mannen bor där vill åklagaren inte heller säga något om.

– Det är också en uppgift som jag varken vill bekräfta eller dementera.

Mannen begärdes på fredagseftermiddagen häktad på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt ofredande. Båda målsäganden är under 15 år.

– Jag bedömer bevisläget som tillräckligt för att häkta mannen på sannolika skäl för de här brotten, säger Helena Falkerby.

Häktningsförhandlingen hålls på lördag förmiddag.

Mannen är fortfarande misstänkt för ytterligare liknande brott, men kommer i nuläget inte att begäras häktad i de fallen.

– Utredningsläget motiverar inte det i nuläget men det går inte att utesluta att fler fall tillkommer, säger Helena Falkerby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.