Region Dalarna utreder dataintrång i coronadatabas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Intrång i databas med coronatester utreds – inga patienter i Dalarna berörs

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fick Region Dalarna information om ett misstänkt dataintrång i systemet som har hand om coronatester. Enligt uppgift ska inga patienter i Dalarna ha berörts.

– Vi har försäkrat oss om att it-leverantören har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att kunna stoppa nya intrång i databasen, sa Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör.

Det misstänkta dataintrånget blev känt under fredagen för Region Dalarna. Det handlar om att en av regionens it-leverantörer, som bland annat har hand om coronatester, ska ha blivit utsatt för ett dataintrång.

Databasen innehåller personuppgifter från personer som tagit covid-19-tester. Regionen skriver i ett pressmeddelande att inga uppgifter har raderats eller ändrats.

Coronaviruset i Dalarna

Företaget har polisanmält händelsen och en anmälan till SÄPO är gjord. Region Dalarna har anmält händelsen till Integritetsmyndigheten.

– Vi följer händelsen noggrant för att vidta ytterligare åtgärder om så krävs, säger Karin Stikå Mjöberg, enligt ett pressmeddelande.

Under torsdagen meddelade regionens it-leverantör att inga patienter i Dalarna berördes av incidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet