Foto: TT

Dataintrång i bas för covid-19-tester – personuppgifter på drift

Uppdaterad
Publicerad

Ett intrång i en databas där covid-19-tester registrerats har lett till att en extern aktör kommit över personuppgifter och testresultat i systemet.

Det är ännu oklart om några patienter från Västernorrland berörs.

Hör regionens informationssäkerhetsansvarige här om intrånget.

Det handlar om databasen för registrering och administration av testresultaten för covid-19. Folkhälsomyndighetens systemleverantör Infosolutions har bekräftat att dataintrånget skett.

– En extern aktör har använt sig av ett program för att hitta sårbarheter i system som det här. Efter intrånger anmälde aktören sig själv till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och till Säpo, säger Region Västernorrlands informationssäkerhetsansvarige Mårten Frosth till SVT.

Hör honom utveckla det hela i klippet här ovan.

Det inträffade är polisanmält och utreds just nu som dataintrång.

Identifierat och säkrat

Hur stor del av personuppgifterna och/eller testresultaten som den externe aktören faktiskt läst och eventuellt också spridit vidare är ännu okänt.

Infosolutions har nu i samarbete med ett säkerhetsbolag identifierat och även åtgärdat det som gjorde intrånget möjligt. Därmed ska systemet vara säkrat enligt leverantören.

Det är inte känt om någon eller några patienter från Västernorrland drabbats av intrånget men om det visar sig att så är fallet kommer Region Västernorrland att kontaktas.

– Vi vill ha så mycket information om det inträffade som det går för vår räkning, så att vi kan vida eventuella åtgärder OM någon eller några länsbor är berörda av det som hänt, säger Mårten Frosth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.