Polisen är på plats på skolan i Vansbro. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Misstänkt hot riktades mot skola i Vansbro – stor polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

Polis fick under eftermiddagen information om hot mot Smedbergsskolan i Vansbro, där elever enligt uppgift skulle ha sett en person med vapen utanför skolan. Elever och lärare hölls inlåsta medan polisen sökte igenom skolan. Vid 15.30 kunde eleverna släppas ut igen och polisen gick ut med att de hade läget under kontroll.

Med anledning av ett misstänkt hot, där en person skulle ha setts med vapen i anslutning till Smedbergsskolan i Vansbro, inledde polis under eftermiddagen en stor polisinsats med flera enheter ur polisregion Bergslagen. Polis fanns även på plats i centrala delar av Vansbro.

Larmet till polisen kom vid 13:30 och polis skriver på sin hemsida att ett vapen av typen soft air gun har beslagtagits.

Man skriver vidare att ärendet just nu utreds som olaga hot, men att inget tyder på något hot mot skolan. Istället skriver polisen att den troliga förklaringen är ”en konflikt mellan en eller flera personer.”

”Dörrar hölls låsta”

Under tiden polisinsatsen pågick hölls skolan stängd och ingen fick gå in eller ut ur byggnaden.

Polisens presstalesperson Tommy Lindh sade då i samband med stängningen till SVT att:

– Syftet just nu är att komma fram till bättre lägesbild och det gör vi i samverkan med skolans rektor. Syftet är att vara förberedda och skapa trygghet.

”Situationen under kontroll”

Vid 15.40 berättade Stefan Wickberg, polisens presstalesperson för SVT Nyheter Dalarna att läget är under kontroll.

– Vi bedömer att vi har läget helt under kontroll. Vi är inte längre oroliga att det ska inträffa något allvarligt brott. Men vi jobbar fortfarande för fullt på plats, det finns fortfarande frågetecken kvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer