Misstänkta hotet mot Smedbergsskolan i Vansbro: ”Jag satte mig ner och grät”

Uppdaterad
Publicerad

Tina Berglund bor i Vansbro och har sin son och sin sambos barn, på Smedbergsskolan som mottog ett misstänkt hot under måndagseftermiddagen. Hon berättar om chocken och rädslan när hon fick veta vad som var på gång.

Tina Berglund arbetar som skoladministratör inom förskolan i Vansbro och satt på jobbet när hon fick nyheten om att skolan där hennes barn går skulle ha fått motta hot. Elever ska enligt uppgift ha sett en person med vapen utanför skolan.

– Först bröt jag ihop, fick en chock och satte mig ner och grät.

”Nu skjuter de ihjäl flera stycken”

Hon säger att tankarna vandrade till skolskjutningar som hänt i andra länder.

– Jag tänkte att det hänt så mycket sånt i USA och att nu kommer det även hit, nu skjuter de ihjäl flera stycken. Jag måste åka dit, säger hon och fortsätter:

– Jag kände att det får gå hur det vill, slängde mig i bilen och åkte till skolan.

Gardinerna fördragna

På parkeringen fanns flera föräldrar som oroligt väntade på sina barn, som av säkerhetsskäl låsts in på skolan medan polisen undersökte platsen. Tina berättar att gardinerna dragits för flera av fönstren.

Till slut släpptes eleverna ut.

– Vissa av dem stod och grät.

Tina berättar att hon fick tag på sin son som går på högstadiet på telefon och att han var okej.

Vad kommer ni göra ikväll?

– Vi lär ju samlas och prata om det här. Det kommer väl mycket frågor och funderingar: vad är det som händer, varför är det så här. Jag vet inte hur barnen ska tordas gå till skolan igen, säger hon.

Starta klippet ovan och hör Tina Berglund i Vansbro berätta om mardrömmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer