Foto: SVT

Dagen efter misstänkta hotet mot skolan: ”Viktigt att barnen får en vanlig skoldag”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen blev allt annat än en vanlig skoldag för elever och lärare på Smedbergsskolan i Vansbro.

På eftermiddagen fick polisen information om ett hot mot skolan och att en person skulle vara på väg mot skolan med ett vapen. Skolan stängdes och eleverna hölls låsta inomhus tills polis hade läget under kontroll.

Dagen efter hotet

Dagen efter händelsen ligger fokus på att alla ska få en vanlig skoldag, skriver Vansbro komun på sin hemsida. Ett möte ägde rum på morgonen för att skolledningen och personal skulle diskutera gårdagens händelser.

– Vi hade en genomgång kring vad som hänt och pratade sedan igenom hur vi skulle ta emot eleverna på morgonen och vad vi ska svara. Det kommer givetvis att dyka upp många frågor under dagen, säger Camilla Andersson i kommunen pressmedelande.

Kommunens krisgrupp kallades in

POSUM-gruppen som finns i kommunen kallades in, då måndagens händelser upplevdes som skrämmande och obehaglig. Men enligt rektor Camilla Andersson så fick gruppen väldigt lite att göra.

– Det kom ingen som behövde prata. Men det kändes jättebra att vi snabbt kunde erbjuda det stödet om det hade behövts, säger Camilla Andersson.

Skolhälsovården håller ett extra öga

Varje lärare fick i uppdrag att prata kort med sina elever på morgonen. Därefter finnas tillgängliga tillsammans med skolhälsovården för att svara på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.