Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hannes Forssell/SVT

Björn Ljungqvist Moderaternas nya oppositionsråd i Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Faluns ordförande för barn- och utbildningsnämnden Björn Ljungqvist blir Moderaternas nya oppositionsråd i regionen efter Christer Carlsson (M).

Det meddelande Moderaterna under en presskonferens på måndagen.

– Det känns ärofyllt, jag vet att det finns mycket duktiga människor i mitt parti, säger Björn Ljungqvist (M).

Regionvalet 2022 Dalarna

När det tidigare under hösten blev klart att dalapolitikern Carl-Oskar Bohlin (M) blev minister för civilt försvar i regeringen, ersatte Moderaternas Christer Carlsson hans plats på dalabänken i riksdagen. Därför har partiet nu valt ett nytt oppositionsråd i regionen, på 100 procent.

Hade inte anmält intresse

Björn Ljungqvist hade inte anmält intresse för posten utan blev intressant för valberedningen när tilltänkta namn som ansågs lämpliga tackat nej.

– En del av de som klarade kriterierna är föremål för att bli nya kommunalråd, vilket gjorde att vi fick höja blicken och såg då att Björn Ljungqvist fanns tillgänglig som avgående ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Falun, säger Ulrik Bergman (M) valberedningens ordförande.

Andra personen på stolen

Ulf Berg (M) är den andra på oppositionsrådsstolen för Moderaterna i regionen. När SVT pratade med honom i oktober sa han att han inte vill ha mer arbete än de 60 procent av den heltid som han har sedan maktskiftet i Region Dalarna.

– Så länge Björn tycker att jag bidrar med någonting och jag tycker det är roligt så kommer jag att bli kvar, säger Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet