Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Efter fyra lektioners frånvaro ryker CSN” – Följ med Mohammed Bashir Khalif och Chorno Jarju på deras tågpendling till skolan och hör om konsekvenserna av tågstrulet. Foto: SVT

Mohammed och Chornos skolgång hotas av ständiga tågförseningar: ”Missar viktiga prov och lektioner”

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Bashir Khalif och Chorno Jarju pendlar varje dag från Hofors till Kristinegymnasiet i Falun. I perioder är tåget försenat eller inställt varje dag, vilket får konsekvenser för deras skolgång.

– Det är inte kul att komma sent till lektioner och missa saker som man ska försöka ta igen, säger Mohammed Bashir Khalif.

– Jag har missat viktiga prov och viktiga lektioner inför prov, säger Chorno Jarju.

Mohammed och kompisen Chorno Jarju tågpendlar till gymnasiet. De är vana vid förseningar eller inställda tåg oavsett avgångstid.

20-30 procent av tågen är inställda

Företaget VR, som numera kör Tåg i Bergslagens tåg, uppger att man sedan starten i december har tvingats ställa in 20-30 procent av avgångarna, bland annat på grund av fordonsbrist och personalbrist.

– Det är inte alltid de talar om förseningarna i förväg. Hade man vetat om dem hade man kanske kunnat tigga skjuts, säger Chorno.

– Ibland lovar de en ersättningsbuss men den kan också vara sen eller så dyker den inte upp, säger Mohammed.

Tågförseningar på vägen hem

Problemen fortsätter ofta när de ska hem från skolan. Om tåget är försenat eller inställt missar de bussen som tar dem ända hem från tågstationen.

– När man slutar vill man ju hem till träning och annat, då vill man ju inte sitta flera timmar på en tågstation, säger Mohammed.

VR menar att trafiken kommer att fungera bättre på några månaders sikt, men är inte nöjda med hur situationen ser ut nu.

– Det har varit en extremt utmanande tid för resenärerna främst men även för vår personal, säger Haris Habul som är divisionsdirektör tåg på VR Sverige.

Följ med vännerna Mohammed och Chornos på tåget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad beror tågförseningarna på och när kan vi slippa dem? – VR:s divisionsdirektör svarar på tre frågor i videon ovan. Foto: VR/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.