Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite stabilare för varje vecka” – vad beror tågförseningarna på och när kan vi slippa dem? – Tre frågor till VR:s divisionsdirektör. Foto: VR/SVT

Tågstrul för Tåg i Bergslagen – då kan resenärerna räkna med att det funkar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan operatören VR började köra för Tåg i Bergslagen i slutet av förra året har trafiken drabbats av omfattande störningar. Resenärer har kommit i kläm då en stor del av avgångarna antingen har ställts in eller försenats.

– Det har varit en extremt utmanande tid för resenärerna främst men även för vår personal, säger Haris Habul som är divisionsdirektör tåg på VR Sverige.

VR har varit operatör för Tåg i Berslagen sedan december 2023. Sedan dess har 20-30 procent av tågens ställts in enligt Habul.

– Nu har vi en reduceringsplan där viss trafik är inställd och vissa avgångar ersatta av tåg som körs av ett annat företag åt oss. Vi har även en del bussar som ersätter.

SVT Dalarna har träffat två gymnasielever som har missat flera viktiga prov och lektioner på grund av inställda tåg och förseningar. Det gör i sin tur att de riskerar att mista hela studiebidraget.

– Jag vill be om ursäkt till alla resenärer, det här har inte varit tillräckligt bra.

”Hade kunnat dra ner tågtrafiken från början”

Enligt Habul var själva beställningen från Tåg i Bergslagen tydlig. Men av olika anledningar hade de inte den personalstyrkan som krävdes för att klara beställningen från start.

– Det vi hade kunnat göra annorlunda var att dra ner tågtrafiken från början. Då hade det blivit färre akut inställda tåg.

Haris Habul lovar att tågtrafiken kommer att fungera bättre framöver .

Tror du att resenärerna orkar vänta på det?

– Det hoppas jag verkligen, vi söker över hela Sverige efter lokförare och tågvärdar.

TÅG I BERGSLAGEN

  • Tåg i Bergslagen är ett samarbete mellan flera län och kommuner i Sverige för att tillhandahålla tågtrafik i Bergslagsregionen.
  • Detta handlar om trafik i Dalarna, Örebro, Västmanland och Gävleborgs län.
  • Tåg i Bergslagen driver både regionala och fjärrtåg, och rutterna sträcker sig över hela mellersta Sverige.
  • År 2023 skrev Tåg i Bergslagen avtal med en ny operatör, VR Sverige AB. Avtalet är på tio år och startade den 10 december 2023.

Källa: Tåg i Bergslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.