• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikpolisen Johan Alm svara på regelfrågor, bland annat om vad A-traktorförare måste göra vid köbildning och vilka omkörningar som är tillåtna vid heldragen mittlinje! Foto: Anders Hansson/SVT

Polisen reder ut – det här gäller i trafiken för A-traktorerna

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att antalet A-traktorer har blivit fler på våra vägar så har också störnings- och irritationsmomenten ökat. Många bilister undrar om A-traktorförare får skapa köer i trafiken, och när man får köra om de billiknande fordonen. Här reder trafikpolisen ut några frågetecken.

Den utbildning som krävs idag för att få köra A-traktor är tämligen minimal. Det handlar om ett så kallat AM-körkort som gäller för A-traktor och moped. Efter teoriprovet görs ingen uppkörning med en A-traktor, den genomförs istället på moped.

– Det är fruktansvärt tragiskt när ungdomar kör ihjäl sig i trafiken som vi nu har upplevt den senaste tiden, säger gruppchefen Johan Alm på trafikpolisen i Falun. Han tänker då på dödsfallen efter olyckorna med A-traktorer i Grebbestad och Grästorp.

Frågor till trafikpolisen

Får man korsa en heldragen linje för att köra om en A-traktor? Får man göra omkörningen om bilen ryms innanför den heldragna linjen? Vad gäller vid långa köer i trafiken? Måste A-traktorförare släppa förbi andra vid köbildning? Vilken utbildning har A-traktorförare?

Alla ovanstående frågor får du svar på om du startar videoklippet!

  • En A-traktor får inte vara konstruerad att köra fortare än 30 km/h
  • För att köra A-traktor måste man ha fyllt 15 år och det krävs körkort, antingen körkort för moped klass I eller traktorkort.
  • A-traktorn ska ha en så kallad LGF-skylt som visar att det är ett långsamtgående fordon baktill.
  • Alla A-traktorer ska besiktas – dels när de registreras och men det ska också göras regelbundna kontrollbesiktningar.
  • Det är inte tillåtet att ha baksäte i en A-traktor. Detta för att begränsa antalet passagerare.
  • A-traktor eller epatraktor? Nyregistrering av epatraktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av A-traktorer. Men många säger fortfarande epatraktor fast de egentligen syftar på en A-traktor.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.