Nu har Moras arena SHL-inspekterats

Uppdaterad
Publicerad

I dag inspekterade representanter från SHL hockeyarenan i Mora. Arenan måste byggas om för att leva upp till kraven på SHL-spel och däribland måste säkerheten höjas.

Smidjegrav arena invigdes på hösten 2004, lagom till elitseriepremiären för klubben. Men det är mer än tio år sen och kraven har blivit allt högre på hur arenor ska se ut när lagen spelar i den högsta svenska hockeyserien, SHL.

Mora IK var i samma sits nu som när laget gick upp år 2004.

– Det behövs åtminstone 2.000 sittplatser, det har vi inte i dag, sade dåvarande klubbdirektören Jan Simons och läget är fortfarande detsamma.

Moras arena har i dagsläget kapacitet för drygt 4.500 åskådare. Kravet från SHL är platser för 5.000 åskådare, varav 3.500 av dem ska vara sittplatser.

Smidjegrav Arena måste troligtvis byggas om för att passa Mora IK nu när de går upp i SHL. Foto: Patrik Boberg/SVT

Inspekterades idag – säkerhet måste höjas

Under tisdagen var representanter från SHL och Svenska Ishockeyförbundet på plats. För det är en del att gå igenom, innan arenan är redo för SHL.

– Vi tittar på flera bitar och rent allmänt, men framför allt hur säkerheten fungerar för spelar, publik och ledare så det är tryggat. Vi gör en besiktning om vad som kan behövas förbättras, säger Mikael Lundström, Svenska Ishockeyförbundet.

En av de som har arenan som arbetsplats är Sussie Lindqvist som är idrottsskadeterapeut i Mora IK.

– Jag tycker att det är bra att det finns krav någonstans så att man tvingas fräscha upp, säger hon om SHL:s krav på arenan.

Både ishockeyförbundet och SHL inspekterar arenan i Mora in i minsta detalj. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Frågan: vem ska betala?

Men frågan de senaste dagarna har varit vem som ska stå för upprustningen. Kommunen har sagt nej, men välkomnar extrerna finansiärer, samtidigt som klubben verkar rusta sig för att ta på sig delar av kostnaden.

– Det är klart det kommer att krävas justeringar av arenan och det är vi som klubb som kommer att få titta på det, då vi får ett större bidrag, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör Mora IK,

Det är framför allt säkerheten som har inspekterats på Mora IKs hemmaarena. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.