Foto: Bildbyrån

SHL backar från arenakraven

Uppdaterad
Publicerad

SHL var stenhårda med de att de nya arenakraven skulle vara uppfyllda redan till nästa säsong.
Men nu kommer nya besked:
Arenan behöver inte uppfylla kraven förrän säsongen 2016/17.

När SHL i januari meddelade att de skärper kraven (från nästa säsong krävs det 5 000 platser, varav 3 500 sittande, i arenorna)  för att få spela i SHL, skapades oro hos många allsvenska klubbar, då det endast är Malmö av de SHL-kvalande klubbarna som just nu klarar kraven.

Men nu kommer ett glädjande besked för klubbarna underifrån: De kommer inte att behöva möta kraven redan nu.      

”Inget svart eller vitt”

Om de inte hinner iordningställa en arena som möter kraven kan de ändå få spela i SHL, om de har en handlingsplan för att visa hur de ska klara kraven till nästa säsong, berättar svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund för Radiosporten.  

– Det finns inget svart eller vitt i den här frågan. Vi vill inte kalla det för dispenser, men finns det bara en handlingsplan så kommer även lag vars arena inte uppfyller kraven, att få ta steget upp. En del saker hinner man helt enkelt inte med till säsongen 2015/2016 börjar, säger han.

Västerås (etta i allsvenskan)

Nuvarande publikkapacitet: 4 902 (cirka 2 300 sittplatser)

Anders Eklund, klubbchef: I juni förra året fick vi indiaktioner att arenakraven skulle komma, så då bjöd vi in Jörgen Lindgren till Västerås och fick redan då beskedet om arenakraven. Sedan dess har detta varit ett projekt, att ha en godkänd arena om det skulle behövas. Men det var först i dag det blev skarpt läge då vi fick höra om kontrollåret.

Blir SHL aktuellt för oss så har vi en handlingsplan.

Karlskrona (tvåa i allsvenskan)

Nuvarande publikkapacitet: 4 464 (varav 2564 sittplatser)

Rolf Lindberg, klubbchef: Vi behöver gå upp cirka tusen sittplatser och plussa på femhundra stå. Det pågår ett intensivt arbete och vi för en dialog med kommunen.

Rögle (fyra i allsvenskan)
Nuvarande publikkapacitet:
5150 (varav 3 200 sittplatser)
Magnus Blomsterberg, klubbdirektör: Vi har arbetat med de här frågorna sedan januari  och har en handlingsplan för att uppfylla kraven redan till nästa säsong, vid en eventuell uppflyttning. Vi kan exempelvis utöka antalet sittplatser genom att lägga till ytterligare en stolsrad. Så det är relativt små anpassningar det handlar om.

Karlskoga (femma i allsvenskan)
Nuvarande publikkapacitet:
4 600 (varav 1 266 sittplatser)
Torsten Yngvesson, klubbchef: Vi har ingen handlingsplan, men det jobbas för fullt för att se vad man kan göra. Vi har en dialog med kommunen och de svar vi fått är att den ska göra allt för att tillmötesgå kraven. Arenan har storleken, så det behövs inte byggas en ny arena. Samtidigt ser inte jag den självklara vinningen i att ha just 3 500 sittplatser...

Björklöven (sexa i allsvenskan)
Nuvarande publikkapacitet:
5 450 (varav 3 200 sittplatser)
Fredric Åkerblom, vd: Vi har en handlingsplan klar. Vi har ställt kommunen frågan och den har lovat att lösa problemen. Det är inte jättemycket som behöver göras.

Mora (sjua i allsvenskan)
Nuvarande publikkapacitet:
4 500 (varav 3 000 sittande)
Pete Hermodsson, klubbdirektör: Vi har påbörjat ett arbete med att förbättra arenan och bygga ut den. Men om det är realistiskt att bygga ut den så att vi möter kraven redan till 2016/17 vet jag inte. Det är kommunen som äger arenan, och det finns lag om sex månaders offentlig upphandling. Vi har varit starkt kritiska mot hur SHL har skött den här frågan och gått ut med kraven.

Vita Hästen (åtta i allsvenskan)
Nuvarande publikkapacitet:
4 300
Fredrik Jensen, vd: Vi har redan tillstånd att ha 5 000 åskådare, och Himmelstalundshallen är ganska lättmodifierad så det kommer inte att vara några problem.

FOTNOT:  Malmö ska också kvala till SHL, men klubbens arena uppfyller arenakraven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kval till SHL

Mer i ämnet