”Jobbar jättehårt för att minska gapet”

Publicerad

Det jäser i hockey-Sverige, och allra mest i Hockeyallsvenskan, där många är missnöjda med möjligheterna att nå högsta ligan SHL.
– Vi vill ha en öppning till SHL som är väsentligt större än den som finns idag, säger Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance till SVT Sport.

Stephan Guiance poängterar att SHL inte har något ansvar för Hockeyallsvenskans mindre ekonomiska resurser, men bland fansen frodas ändå ett missnöje med de skilda ekonomiska resurserna mellan ligorna, licenskrav kring ekonomi och arenor, och inte minst ett omdebatterat seriesystem där seriesegraren i Hockeyallsvenskan måste kvala sig vidare mot SHL.

– Tittar man bara för några år sedan så kunde ingen tro att Växjö skulle vara bäst i Sverige. Det är ju ett lag som har gått från Hockeyallsvenskan och SHL, och idag är de bäst i Sverige. Vi vill att fler lag ska kunna göra den resan, säger Stephan Guiance om det kvalsystem som ishockeyn håller på att utreda just nu.

Missnöjet från supportrarna baseras på skilda världar. Tv-avtalet ger SHL-klubbarna mycket mer pengar än de hockeyallasvenska klubbar.

Så många miljoner kronor från klubbarna från tv-avtalet

Samtidigt kräver förbundets licenskrav att SHL-klubbarna ska ha fyra miljoner kronor i eget kapital, jämfört med 1,5 miljoner i allsvenskan. En svår ekvation.

Foto: Hockeyförbundets licenskrav på klubbarna

– Det är klart att det är försvårande. Samtidigt är det upp till oss att minska det gapet. Vi jobbar varje dag jättehårt för att minska det gapet, säger Stephan Guiance.

Ansvaret för svensk hockey ligger hos svenska hockeyförbundet, där Ola Lundberg just nu utreder seriesystem och kval.

– Sedan beror det på vilken mognadsgrad man har för förändring. Inom idrottsrörelsen och inom ishockeyn är man ganska traditionell. Man vet vad man har, men inte vad man får, säger han.

Utredningen ska presenteras den 23 november och sen skickas ut på remiss. Och nu sneglar många åt fotbollen, som garanterar en omsättning mellan serierna genom automatisk upp- och nedflyttning av lagen i toppen och botten.

Fotbollförbundets kvalsystem, allsvenskan och superettan

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson vill låta utredningen ha sin gång, och ligger därför lågt i exakt hur förbundet kommer att landa kring seriesystemet och de ekonomiska skillnaderna mellan SHL och Allsvenskan.

Han säger till SVT Sport att han inte känner någon oro kring stämningen inom svensk ishockey.

– Snarare känner jag en kraft i det engagemang som finns, och det vittnar den här debatten om, att svensk ishockey engagerar. Är vi kloka och hanterar de här frågorna rätt, på ett öppet och transparent sätt så kommer vi fortsätta att engagera tror jag, säger Anders Larsson.

Anders Larsson: ”Känner ingen oro”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kval till SHL

Mer i ämnet