Thomas Hellgren, stabschef för polisområde Dalarnas covid 19-stab.. Foto: Arkivbild/SVT

Motorträff i Rättvik polisanmäls – samlade stort antal personer trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronasmittan råder just nu förbud mot folksamlingar på fler än 50 personer. Men efter ett upprop på Facebook samlades nära 300 ungdomar och unga vuxna i Rättvik för en motorträff i helgen. Polis har nu upprättat anmälan om brott mot ordningslagen.

Förbudet mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer gäller sedan den 29 mars, och infördes för att begränsa spridningen av coronaviruset. Trots det samlades enligt polisen omkring 300 personer i Rättvik för en motorträff i helgen, efter ett upprop på Facebook.

Kan ge upp till sex månaders fängelse

Den som uppmanat till träffen hade inte sökt något tillstånd och polis har nu upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen mot den personen. Att bryta mot rådande förbud mot allmänna sammankomster kan enligt polisen ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

Coronaviruset i Dalarna

”Ibland förvånas man över nonchalansen”

I ett pressmeddelande kommenterar Thomas Hellgren, stabschef för polisområde Dalarnas covid 19-stab, händelsen:

– Ibland förvånas man över den nonchalans och brist på förståelse som en del visar. Vi tycker inte att det är ett acceptabelt beteende att vare sig anordna eller delta i ett sådant upprop, och speciellt inte under de omständigheterna vi har nu. Oavsett om den här händelsen i slutändan kommer att bedömas som ett brott eller inte så har vi alla ett ansvar att minimera eventuell spridning av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet