Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Edstam om varför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ställer krav på Malung-Sälens kommun. Foto: SVT

MSB kräver bättre säkerhet i Sälenfjällen – behövs en till brandstation

Publicerad

Nu kommer ett formellt krav på att säkerheten i Sälenfjällen måste förbättras. I praktiken innebär beslutet att Malung-Sälens kommun måste bygga ännu en brandstation i området.

– Det är faktiskt en hel stad där som inte har tillgång till brandstation, säger Anders Edstam vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

MSB har i flera år krävt bättre brandkår i de västra delarna av Sälenfjällen. Men nu har myndigheten tröttnat på att kommunen skjuter upp beslutet om att bygga en ny brandstation där. 

– Vi har förstärkt med två extra insatsbilar i det här området men vi har inte resurser att göra mer idag, säger Kjell Jansson (S), ordförande i räddningsnämnden Malung-Sälen.

Sätter press på kommunen

MSB har därför fattat ett formellt beslut och förelägger nu Malung-Sälens kommun att komma med lösningar som troligen leder till att det byggs en ny brandstation någonstans i närheten av Hundfjället eller den nya flygplatsen.

Det är första gången som MSB fattar ett sånt här beslut mot en kommun i Sverige.

Hör om beslutet i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inga pengar”, säger Kjell Jansson (S) Ordförande i räddningsnämnden, i Malung-Sälens kommun. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.