Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande i räddningsnämnden, Kjell Jansson (S), om varför räddningsnämnden vill slippa bygga nytt. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Kommunen går till domstol – vill slippa bygga ny brandstation i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun vänder sig nu till domstol för att slippa bygga ännu en brandstation i Sälenfjällen. Kommunen överklagar ett beslut där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kräver bättre säkerhet i fjällområdet.

 – Det finns inga pengar till mer resurser, säger Kjell Jansson (S) ordförande i räddningsnämnden.

MSB som ska granska säkerheten i landet har beslutat att sätta hård press på Malung-Sälens kommun att förbättra brandkåren i de västra delarna av Sälenfjällen. Ett område som expanderat kraftigt men där det inte finns någon brandstation idag. Närmaste finns vid Lindvallen i östra fjällområdet.

– Vi känner oss tvingade som tillsynsmyndighet att agera, säger Anders Edstam, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Kräver ny brandstation

Enligt ett unikt föreläggande kräver MSB det som i praktiken troligen innebär bygge av en ny brandstation.

Kommunen har också varit inne på att bygga en station.

Men nu svarar kommunen med att överklaga MSB:s beslut. Det har aldrig hänt tidigare att en kommun i Sverige har överklagat en sådan här fråga.

– Vi har förstärkt med två extra insatsbilar i det här området men vi har inte resurser att göra mer idag, säger Kjell Jansson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man behöver troligtvis etablera en brandstation även på västra sidan av fjället” , säger Anders Edstam och förklarar närmare varför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ställer krav på Malung-Sälens kommun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.