– De som firar nära en skog kommer att få en hel del bett, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.
Ett lokalt problem
Skogsmyggan flyger bara korta sträckor och kan därför bli väldigt lokal. En trädgård kan vara full med mygg samtidigt som en annan, hundra meter bort, är helt myggfri.
– Generellt har den här våren med alla pölar som bildades av översvämningarna producerat mycket skogsmygg i Dalarna. Mängden har minskat jämfört med hur det var för tre veckor sedan men det finns fortfarande gott om skogsmyggor kvar.
Översvämningsmygg sticker direkt
Skogsmyggan är dock en ganska försiktig typ av mygga. Den flyger runt en stund och tittar innan den landar och biter inte direkt vilket gör den lättare att hinna smälla till innan det är för sent. Översvämningsmyggan däremot, är något helt annat.
– Det är de som förpestar stora områden runt nedre dalälven. Drabbas du av stora mängder hjälper det inte att du viftar, de flyger fram och sticker direkt, säger Jan Lundström och berättar att översvämningsmyggan kan flyga upp till fem kilometer för att hitta någon att sticka.
Mindre aktiva under tio grader
Väderprognoserna säger att det blir ganska blygsamma temperaturer i Dalarna på midsommarafton – någonstans mellan 14 och 16 grader varmt. Den myggplågade kan hoppas på att det blir ännu lite kallare. Stickmyggorna blir nämligen mindre aktiva när det är någonstans runt tio grader.
STICKMYGGOR
De svenska stickmyggarterna kan indelas i 10 ekologiska grupper. Grupptillhörighet beror på var de lägger ägg, hur de övervintrar, vilka djur de suger blod från och hur många generationer de har per sommar.
Två av grupperna som ofta nämns är skogsmyggor och översvämningsmyggor.
Skogsmyggor lägger ägg på marken och förekommer bara i en generation per år. De är mest aktiva om kvällarna och håller sig nära larvmiljöerna.
Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark och äggen överlever i många år. Flera generationer kan förekomma under en sommar. De är aktiva mitt på dagen och kan flyga över 10 km för att hitta blod.
Källa: mygg.se / Biologisk myggkontroll