Catharina Svensson och Annica Karlqvist, två av de verksamhetsansvariga på Gemensamma krafter, berättar om reaktioner de fått efter nedläggnignsbeskedet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

De vill stoppa nedläggningen av Gemensamma krafter i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sen fick personalen veta att Gemensamma krafter i Borlänge ska läggas ner.

Ett beslut som väckt reaktioner bland både föräldrar och andra som på olika sätt varit involverade i verksamheten. Nu startas en namninsamling för att rädda verksamheten.

Till Gemensamma krafter kan föräldrar komma för att bland annat gå på öppen förskola men det finns också möjlighet att träffa bland andra barnmorska, familjebehandlare och studie- och yrkesvägledare.

Föräldrarna kommer från hela Borlänge och under pandemin har verksamheten fått flytta utomhus.

Men innan dess kunde det komma runt 60 personer varje dag.

En förebild

Gemensamma krafters verksamhet har väckt uppmärksamhet på andra håll i landet,

Bland annat har de hållit i föreläsningar och haft studiebesök från andra familjecentraler som varit intresserade av deras arbete och nätverk.

Namninsamling startad

De verksamhetsansvariga har fått många reaktioner från bland annat föräldrar på nedläggningsbeskedet. Nu har en namninsamling startas som protest.

– Vi slutar aldrig hoppas, säger Catharina Svensson, verksamhetsansvarig Gemensamma krafter.

Nedläggningen definitiv

Men nedläggningen ser ut att vara definitiv efter besked från ordföranden i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden som Gemensamma krafter ligger under.

– De har gjort ett fantastiskt jobb, men det handlar om ekonomi. Vi måste spara ett antal miljoner och i takt med att färre flyktingar kommer till oss så får vi mindre pengar från migrationsverket till mottagningsenheten där den här verksamheten ligger, säger Lena Hjort (S).

De förskolelärare som nu blir av med arbetsuppgifter kommer att flyttas till Barn- och ungdomsnämnden.

– Ingen kommer att bli utan jobb, säger Lena Hjort (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.