Foto: Patrik Qvicker/SVT

När BB stängde i Mora födde hon sina barn i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland blivande mammor ökar i norra och västra Sverige efter att ännu ett BB nu lagts ner – den här gången i Sollefteå. Men Norge kan vara lösningen.

När BB stängdes i Mora för gott för sju år sen öppnades då ändå nya möjligheter i Västerdalarna för de som plötsligt fick mer än tjugo mil till förlossning att ändå föda på närmare håll än Falun. Lösningen fanns på ett BB i Norge – och en trebarnsmamma i Lima tog striden för att alla som vill i dag slipper den dubbelt så långa resan till Falun.

Johanna Limberg i Lima skulle precis få sitt första barn när landstingspolitikerna i Dalarna 2010 beslutade att stänga BB i Mora. Då hade det varit tillfälligt stängt sedan sommaren innan och alla blivande föräldrar i Dalarna var hänvisade till att föda i Falun. För många en väldigt lång resa. För vissa närmare 30 mil.

#Sverigevården

Dubbelt så lång resa

För folket i Lima blev det plötsligt dubbelt så lång resa till närmaste förlossning, många har runt 20 mil till Falun jämfört med 10 mil till Mora. Det det fanns ett annat BB i Elverum i Norge – på bara drygt halva avståndet, 13 mil. Och det var ett självklart val för familjen i Lima.

– Det kan ju vara en fråga om liv och död om man hinner fram. För oss var det självklart att välja Elverum, säger Johanna Limberg som då födde första barnet där, sonen Felix Gunnarsson.

Men när det tre år senare var dags för lillebror Ted att födas var det inte lika enkelt att välja Norge. Nu ville plötsligt landstinget i Dalarna att alla skulle föda i Falun. Långa avstånd var inget problem.

– Jag ringde till förlossningen och de sa att de hade fötts barn i ambulans och det var då inga problem. Det kändes som ett hån mot mig som var orolig, säger Johanna Limberg.

Tog striden

Men Johanna tog striden. Och hon vann. Hon tog till sist hjälp av en lokal politiker och Ted fick födas i Norge.

Och efter hård kamp för rätten välja mellan Falun och Elverum var det fritt fram för alla i Västerdalarna igen när lillasyster Nellie skulle födas för två år sen. Hon blev familjens tredje barn som kom till världen vid BB i Elverum.

 – Det har varit så bråttom med mina två senaste barn att jag verkligen inte skulle vilja åka ytterligare sju mil, säger Johanna Limberg. Jag har blivit så dåligt bemött i Falun att Elverum blivit det självklara valet för mig.

I dag är det här rutin – alla blivande mammor i norra och västra Dalarna får tre veckor innan beräknad födsel en fråga om de vill föda i Elverum eller i Falun.

Mer oro

Men osäkerheten efter att BB i Mora stängdes finns ändå kvar.

 – Vi mammor är ju mer oroliga här. Vi pratar mycket och delar erfarenheter från både Elverum och Falun. Jag tycker att det mycket handlar om att vi får söka information på egen hand, säger Johanna Limberg.

Nu väljer ändå en majoritet från området att föda i Falun. Men om det skulle bli en fjärde gång för familjen Limberg-Gunnarsson i Lima, så är valet ännu mer självklart i dag.

– Det skulle bli Elverum, men jag ska inte ha några fler barn nu, säger Johanna Limberg.

Här kan du sett ett inslag om Johanna Limberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet