Så här kommer de nya skyltarna att se ut, man byter alltså ut sista siffran mot en bokstav. ”Vi är angelägna att folk får infon att det här händer nu”, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson. Foto: Patrik Boberg/SVT

Registreringsskyltarna på väg att ta slut

Publicerad

De nuvarande registreringsskyltarna med tre bokstäver och siffror är på väg att ta slut. Nu kommer istället ett nytt system, som kan ses i trafiken så snart som nästa år. Se hur de ska se ut i klippet.

Det är några år sedan våra nummerplåtar senast förändrades här i Sverige. 

I början av 70-talet fick vi det formatet som vi har nu; tre bokstäver följt av tre siffor.

Då försvann också länsbokstaven som visade var bilarna kom ifrån. Till exempel Dalarna, eller Kopparbergs län som det hette då, hade bokstaven W.

Kraftig ökning av nya fordon

De senaste tre åren har ungefär en halv miljon nya fordon registrerats varje år och ungefär 200.000 avregistreras varje år. Men det måste gå ett år innan ett nytt fordon får ärva den skrotade bilens skylt.

Sista siffran får ersättare

Transportstyrelsens plan är att de nya skyltarna kommer ut i trafiken i början av 2019, eller om de tar slut tidigare, i slutet på 2018. Sista siffran på skylten kommer att ersättas av en bokstav.

Transportstyrelsen är i sluttampen med att göra sina ändringar i IT-systemet för att få detta att fungera.

De befintliga skyltarna kommer inte att försvinna, så på våra vägar kommer vi se båda varianterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer