Nu får polisen bötfälla rattsurfare på plats

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 oktober kommer polisen kunna skriva ut böter på 1 500 kronor, direkt till den som kör bil och samtidigt håller en mobiltelefon i handen. Regeln började gälla redan i februari i år, men en ny regel som den här måste först prövas i domstol.

– Vi har fått skriva en formell brottsanmälan och skickat det vidare till åklagare som har drivit det vidare i domstol, förklarar Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Det är runt 800 personer som redan har blivit fällda för mobilprat eller rattsurfning och därför kan nu rättsprocessen förenklas.

Nu får polisen dela ut böter

Från och med oktober kan man alltså få ett inbetalningskort på 1 500 kronor direkt vid vägkanten.

– Riksåklagaren vill pröva rimligheten i de penningböter man har delat ut tidigare. Det är nu prövat i domstol, så pass bra, så att vi polismän nu kan får den här delegationen att själva utdela ordningsbot, som i sig blir en laga kraftvunnen dom, säger Stefan Dangardt.

Rattsurf orsakar många trafikolyckor

Trots att regeln gällt i snart åtta månader är det inte alla som följer den och många trafikolyckor orsakas av att mobilen stulit förarens uppmärksamhet, exakt hur många kan polisen däremot inte säga.

Men böter direkt betyder att det blir lättare för polisen att ingripa när någon bryter mot mobilförbudet.

– Ja, jag tycker att det är väldigt bra. Det blir en effektivare process och det blir lättare för polismännen att rapportera det här, säger Stefan Dangardt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer