SVT:s reporter Fredrik Weibull svarar på de vanligaste frågorna kring nya mobillagen. Foto: SVT

Få rattsurfare åker fast trots ny lag

Uppdaterad
Publicerad

I februari infördes den nya mobillagen som innebär att det är förbjudet att hålla i telefonen handen när du kör. Men få rattsurfare åker fast trots nya lagen.

– Som polis tycker jag att den är bra. Det ger oss ett instrument att ingripa på ett lättare, numera räcker det att man håller mobilen i handen och kör sin bil. Tidigare var den lite uddlös, det var svårt att bevisa att det var menlig påverkan på körningen, säger Per-Åke Eldh som är gruppchef för trafikpolisen i Jönköping.

Många rattsurfare

Den 1 februari i år infördes den nya mobillagen som innebär att det är förbjudet att hålla i telefonen handen när du kör. Men fortfarande bryter flera förare mot nya lagen. När vi på SVT Nyheter Jönköping stod och filmade vid rondellen utanför högskolan i Jönköping tog det bara ett par minuter innan vi såg en person som höll mobilen i handen och pratade.

– Jag har ju själv noterat att det är ganska vanligt förekommande. Vi hoppas att folk ska bli varse detta och skaffa sig bättre kommunikationsmedel i sina bilar nu, säger Per-Åke Eldh.

Få åker fast

I Jönköpings län har två personer åkt fast efter att de brutit mot den nya lagen, båda har erkänt. Men eftersom lagen är så ny har de inte fått några böter än. Vid liknande fall på andra håll i landet ligger böterna på 1 500 kronor, enligt polisen.

– Vid det ena tillfället så var det en person som körde om en polis på E4 här i Jönköping. Polismännen såg då att den här personen höll på med sin mobiltelefon uppe på ratten och sms:ade, säger Per-Åke Eldh.

Hur kommer det sig att fler inte åkt fast?

– Att vara polis är ju väldigt brett idag, vi har jättemycket åtaganden. I synnerhet inom trafiken, det är kör och vilotider och hastighetskontroller, vi har helt enkelt inte hunnit med. Den här lagstiftningen är ju ganska ny så vi har inte haft några riktade kontroller. Men vi kommer säkerligen göra en markering att det inte är ok, säger Per-Åke Eldh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.