Närgångna frågor upprör funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Funktionshindrade i Dalarna och i hela landet upprörs nu över ett nytt förslag från Socialstyrelsen och Försäkringskassan för hur man ska beräkna behov av personlig assistans.

Förslaget innebär att de funktionshindrade ska besvara en rad närgångna frågor om exempelvis toalettbesök.

Det är på regeringens uppdrag som det nya förslaget håller på att tas fram. Det ska så småningon resultera i ett riksomfattande instrument för hur man bedömer funktionshindrades behov av personlig assistent, och se till att kriterierna blir desamma över hela landet.

Hittills har flera handikapporganisationer medverkat vid arbetet, men nu hoppar de av i protest mot de intima frågorna. I sin nuvarande form innehåller instrumentet 91 sidor med frågor som den funktionshindrade ska besvara.

Även i Dalarna har planerna fått upprörda reaktioner.

– Inte ens polisen ställer så här intima frågor som handlar om allt från vad du äter till dina sexuella vanor. Det är absurt, säger Veronica Hedenmark från Falun.

Veronica Hedenmark, som själv driver ett assistansföretag, drar idag igång ett uppror mot hanteringen av fallet. Med internet som stöd ska hon samla in namn och så småningom uppvakta politiker. Men redan nu drar politikerna öronen åt sig. Kenneth Johansson (C), som är ordförande i socialutskottet, är kritisk mot hur förslaget ser ut nu.

– Det har uppfattats som kränkande, och när jag tittar på det kan jag bara hålla med, säger han.

Socialstyrelsens överdirektör Håkan Ceder säger till Gävledala att förslaget fortfarande bara är arbetsmaterial i ett tidigt skede, och att slutversionen inte kommer att innehålla några kränkande frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.