Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter en förkortad vintersäsong och en sommarsäsong där Dalarna hade nästan en miljon färre gästnätter än föregående år ser kommande vinter ljusare ut. Bokningsläget på skidorterna ”ser bra ut”, enligt Lotta Magnusson, chef strategisk utveckling, på Visit Dalarna. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Hopp om ljusning efter katastrofsommaren: ”Bra bokningsläge på vinteranläggningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Frånvaron av norrmän, tyskar och holländare har slagit hårt mot Dalarnas turistnäring – när sommaren nu är över står det klart att länet tappat totalt nästan en miljon gästnätter jämfört med i fjol.

Antalet gästnätter på hotell, campingar, vandrarhem och liknande har minskat kraftigt under pandemin i hela Sverige, visar preliminära siffror från Tillväxtverket och SCB.

– Om vi tittar på vintersäsongen som blev avhuggen så ser vi ett tapp, på både svenskar och vår stora utländska målgrupp, danskarna, som vi tappade i slutet av säsongen. Under sommaren har vi tappat nästan alla våra norska gästnätter och vi har ett stort, stort tapp även på våra tyska och holländska gästnätter, säger Lotta Magnusson, chef strategisk utveckling, på Visit Dalarna.

I Dalarna sjönk antalet gästnätter under perioden mars till augusti med nästan en miljon, från 2,8 miljoner år 2019 till 1,9 under samma period i år.

– Men kommer vi till ett läge att coronapandemin lägger sig, då kommer privatresandet att återhämta sig ganska fort, säger Lotta Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet