Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att det finns fisk i nationalparkens sjöar betyder mycket, menar Klara Blomdahl som ansvarar för kalkning vid länsstyrelsen Dalarna. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Nationalparken måste kalkas – annars dör all fisk

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmaste månaderna ska det avgöras hur många sjöar och vattendrag i Sverige som ska fortsätta att kalkas mot försurning de kommande fem åren.
En kostsam verksamhet som ibland ifrågasätts.

I dagarna har sjöarna inom Fulufjällets nationalpark kalkats, och där dör all fisk av det försurade vattnet om inte kalkningen fortsätter.

– Det är konstgjord andning. Vi har provat att dra ner på kalkningen men det fungerar inte, säger Klara Blomdahl som ansvarar för kalkning vid länsstyrelsen Dalarna.

Nästan 100 ton kalk har spridits med helikopter över Fulufjället. Kalkningen där startade 1962 och vattnet är alltså fortfarande för surt för att fisk ska kunna reproducera sig.

Det är regeringen som fattar beslutet om fortsatt kalkning och havs- och vattenmyndigheten som sedan får ansvaret för spridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer