Nattdagiset Nattugglan läggs ned: ”Känner mest för att sälja huset och flytta från Hedemora”

Uppdaterad
Publicerad

Det nattöppna dagiset Nattugglan i Hedemora ska läggas ner. Kommunen måste spara pengar och eftersom nattis inte är en lagbunden verksamhet som kommuner måste ha så ryker Nattugglan bort. Föräldrarna fick nyligen beskedet att Nattugglan ska slås igen med bara någon veckas varsel.

Det är en upprörd föräldragrupp SVT Dalarna träffar i Hedemora. Alla har barn som varit på Nattugglan och dessutom har de gemensamt att de inte har någon annan lösning för barnpassning under natten.

Pernilla Lundin jobbar på ambulansen och 30 procent av hennes arbetspass är på natten.

– I värsta fall får jag byta jobb eller flytta, för vi har inte möjlighet att skaffa barnvakt på något annat sätt, säger Pernilla Lundin.

”Nattdagis är en förutsättning för att kunna jobba”

Chatarina Forsgren jobbar inom kommunens egen vård och har också arbetspass på obekväm arbetstid.

– Att kunna lämna på nattis är en förutsättning för att jag ska kunna jobba. Just nu känner jag mest för att sälja huset och flytta från Hedemora, säger Chatarina Forsgren.

Hon flyttade till Hedemora för ett och halvt år sedan, lockad av nattislösningen och nu känner hon sig grundlurad, säger hon.

Ingen tar hand om barnen nattetid

Det finns även ett par ensamstående mammor i gruppen och de har ingen som de kan anförtro sina barn åt under nattimmarna.

Det som bidragit till föräldrarnas upprördhet är att det stängningen skulle ske med mycket kort varsel. Bildningsnämnden fattade beslut om nedläggningen den 17 juni. Det brev som föräldrarna fått med uppsägningen av barnplatsen på Nattugglan är daterat den 27 juni och bör ha kommit med posten en dag senare eller möjligen i måndags den 1 juli. I brevet står att Nattugglans ska stängas den 8 juli, bara en vecka senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.