Foto: TT Nyhetsbyrån

Nattvasan körs i sin helhet

Uppdaterad
Publicerad

Såväl arrangörer som åkare har följt väderrapporter med spänning efter beskedet om att Nattvasan skulle kunna halveras på grund av kylan. Men under fredagsförmiddagen togs beslut om att loppet ska köras i sin helhet.

Nattvasan kommer att starta i Sälen och loppet blir därmed 90 kilometer. Temperaturen ser ut att ligga mellan 15 och 20 minusgrader, enligt arrangörerna.

– Lokalt kan det säkert gå ner under 20 minusgrader, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund och fortsätter:

Dalarna – Vasaloppet 2018

– Rejält kallt kan det bli, men inte kallare än att man ska kunna vara ute och åka skidor om man klär sig rätt och tänker sig för. Dessutom är ju Nattvasan en utmaning där det är krav på att man ska ha med sig extra mat, dryck och kläder. Så utifrån det tog vi beslutet att köra som planerat, att vi inte kommer att utsätta folk för faror genom att släppa iväg dem.

Kommer det att vara förhöjd säkerhet längs spåret?

– Ja, vi har det uppvärmt, upplåst och bemanning på varje kontroll så att man kan gå in och värma sig. Vi har även ambulerande sjukvård som följer med loppet. Sedan har vi brytbussar på varje kontroll. Från början var det tänkt att inte ha servering i Smågan och Risberg, men det har vi ändrat så nu är det möjligt att få dryck på alla kontroller, säger Tommy Höglund.

Loppet hade premiär förra året och det faktum att det inte finns lika många bemannade kontroller ställer högre krav på åkarnas välmående. Det tillsammans med att nätterna är kallare än dagarna har lett till extra noga överväganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Mer i ämnet