Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer göra vårt bästa” – så kommer neddragningarna på Naturskyddsenheten att märkas. Foto: SVT

Naturskyddsenheten drabbas av varslet: ”Får prioritera det vi måste göra enligt lag”

Publicerad

Enheten för naturskydd är en av verksamheterna som kommer att bli av med tjänster när länsstyrelsen nu varslar 13 tjänster på grund av att de får mindre pengar av regeringen.

– Vi kommer de göra vårt bästa utifrån förändringarna som nu sker, säger enhetschefen Jemt Anna Eriksson.

Totalt försvinner 13 tjänster enligt den MBL-förhandling som nu är genomförd med de berörda fackföreningarna vid länsstyrelsen i Dalarna.

– Vi jobbar i en verksamhet som är finansierad enligt statsbudgeten och att den varierar är vi vana vid, säger Jemt Anna Eriksson.

Fackförbundet ST ovana vid varsel

Förra ordföranden på fackförbundet ST vid länsstyrelsen Dalarna, Irené Svedjelöv, har deltagit som kompetensöverförare för ST:s nya styrelse under MBL-förhandlingarna.

– Vi har inte varit i den här sitsen förut. Jag har varit här i 25 år och detta är första gången som jag är med om en MBL-förhandling om varsel, säger Irené Svedjelöv.

Hoppas på omplaceringar

Nästa steg i organisationsförändringarna är att arbetsgivaren ska titta på vilka tjänster som behövs för att klara den nya organisationen och ska lämna ett omplaceringsförslag till facket den 11 juni.

Kommer folk att sägas upp?

– Jag är optimistisk och tror till stor del att det här kommer kunna lösas med omplaceringar där arbetsgivaren fyller de vakanser som finns, säger Irené Svedjelöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.