Foto: Anders Wiklund/ TT / Lotta Olin/SVT

Naturskyddsföreningen kritisk till licensjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna har beslutat om licensjakt på varg 2022. Naturskyddsföreningen är kritiska.

– Vi tycker att vargstammen fortfarande är för liten, säger Mattias Ahlstedt, ordförande Naturskyddsföreningen i Dalarna.

Länsstyrelsen Dalarna har tillsammans med länsstyrelserna i Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län tagit beslut om licensjakt på varg 2022. Totalt får 18 djur fällas. Samtliga revir är gränsöverskridande. Det är första gången sedan 2018 som licensjakt på varg ska genomföras.

Men Naturskyddsföreningen är kritiska.

– Vi tycker fortfarande att vargstammen är för liten och att den stam som finns är för inavlad, vi tycker inte heller att vargen ställer till med så mycket problem att en licensjakt är berättigad, säger Mattias Ahlstedt.

”Ställer kanske inte alls till med besvär”

De områden där det tagits beslut att skjuta varg hör till de vargtätaste i Sverige enligt Länsstyrelsen Dalarna.

– De här vargarna ställer kanske inte alls till med besvär, säger Ahlstedt, som tycker att skyddsjakt vore att föredra om det finns ett behov av det.

Det finns ju beslut på hur många vargar vi ska ha och beslutet är grundat på inventering som gjorts?

– Ja men man tror att det här är taket för hur många vargar som ska få skjutas, vi skulle kunna ha dubbelt så många vargar och ändå är det inte så många, säger Ahlstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer