Risken för en mygginvasion runt om i landet är stor i år. Foto: TT

Naturvårdsverket tillåter bekämpning av mygg – trots tidigare avrådan

Publicerad

Under tisdagen kom beslut från Naturvårdsverket att man beviljar bekämpning av mygg i Nedre Dalälven, i samma omfattning som bekämpningen ifjol.

Tidigare i år kom Naturvårdsverket med inrådan att begränsa bekämpningen då det kan ge negativa förändringar på ekosystemet. Bekämpningen är planerad att äga rum i såkallade Natura-2000 områden som har höga bevarandevärden och är skyddade enligt lag. Därför lyfte Naturvårdsverket frågan till regeringen.

Därefter tog regeringen beslut om årets myggbekämpning och gick emot Naturvårdsverket inrådan att begränsa den. Regeringens linje var att den skulle ske enligt 2017 års omfattning för att komma tillrätta med problemen.

Och under tisdagen kom det slutgiltiga beslutet från Naturvårdsverket att bekämpningen beviljas enligt regeringens linje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer