Forskaren Christer Mattsson säger att de kommuner som har problem med nazism måste jobba mer lokalt och långsiktigt för att förebygga extremism. Foto: Adam Ihse/TT

Nazismen starkast i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna toppar listan över nazistisk närvaro i landet: Ludvika hamnar i topp, följt av Borlänge. Det visar tidningen Expo och Segerstedtinstitutets granskning, som också visar att flera av de kommuner som har störst problem med nazism saknar en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Granskningen visar vilka kommuner som under de senaste tio åren har haft högst grad av nazistisk närvaro. Det rör sig om exempelvis olika typer av propagandaspridning och aktiviteter som studiecirklar och ett aktivt arbete i kommunpolitiken.

Ledare flyttar till Dalarna

Enligt Expo sticker bland annat Dalarna ut som ett område med ovanligt hög nivå av nazism

– Det är flera faktorer som har medfört att ledare, många som kommer från andra delar av Sverige, valt att flytta dit. Lite klumpigt uttryckt är det inte Dalarnas fel utan det är mycket som gjort det svårt att hantera, säger Christer Mattsson som är forskare på Segerstedtinstitutet.

Behövs lokalt fokus

Många kommuner som har problem med nazistisk verksamhet saknar handlingsplaner, enligt granskningen.

Christer Mattsson säger också att de handlingsplaner som väl finns är tandlösa. I kommuner som Ludvika och Borlänge måste man jobba med mer lokal förankring. Exempelvis behöver man se över hur man kan bidra till säkerhet för personer som blir målgrupper för nazismen och under vilka premisser som lokaler hyrs ut.

”Liten möjlighet att påverka”

Viktigast av allt är enligt Christer Mattsson att arbeta mer långsiktigt.

– Insatser som görs under ett eller två års tid är helt meningslösa. Människor som rekryteras in i de här miljöerna gör det i en komplicerad process. De som går in i morgon har redan funnits i en miljö i många år – då har vi väldigt liten möjlighet att påverka det om vi inte jobbar långsiktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.