Foto: Bengterik BuskVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nazisten Vera Oredsson inför rätta för hitlerhälsning

Publicerad

På tisdagen hölls rättegången mot Vera Oredsson, som åtalas misstänkt för hets mot folkgrupp. Oredsson har enligt åtalet gjort en hitlerhälsning på 1 maj 2016 i Borlänge.

– Jag tycker att bilden utvisar att att det är en hitlerhälsning som görs, säger åklagare Johan Knies.

Vera Oredsson, som är övertygad nazist och deltog i Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-tåg, säger i förhör att det inte rörde sig om någon hitlerhälsning. Hon hävdar att hon vinkade till motdemonstranter som hon tyckte såg lustiga ut.

Rättegångssalen var i det närmaste fullsatt när rättegången drog igång. Runt 15 personer från Nordiska motståndsrörelsen fanns bland annat på plats. Oredsson förklarade genom sin försvarare ej skyldig och menar att gesten på bilden var en vinkning och inte en hitlerhälsning.

– Jag har inte gjort någon hitlerhälsning, jag har vinkat, säger Vera Oredsson till SVT Nyheter Dalarna.

Varit ”grönt”

Enligt vittnesmål från utredaren ska polis på plats ha sagt att det varit ”grönt”. Försvaret frågar då om man skulle uttryckt sig på det viset ifall det skett något brott, och får nekande svar.

Den fotograf som tagit bilden berättar också att han ser dåligt och inte upptäckte den tilltalade Vera Oredsson på bilden förrän han kommit hem. Han kan därför inte heller säga vilka rörelser hon gjorde vid tillfället.

Yrkar på böter

Åklagaren yrkar slutligen på att Vera Oredsson ska dömas för hets mot folkgrupp, men att brottet är ringa och att straffet bör bli böter.

Försvaret å andra sidan menar att hon bör frikännas, och pekar på att rätten har en bild att tolka. Och att det vore märkligt ifall alla de poliser som fanns på plats skulle missa en hitlerhälsning.

Dom faller den 27 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer