Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur röjningsarbetet på den nedlagda järnvägslinjen till Älvdalen går till – ”Tror många kommer uppskatta att det går tåg genom byn igen”. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Nedlagd järnvägslinje till Älvdalen öppnas igen – försvaret vill använda banan

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägslinjen till Älvdalen som i praktiken varit nedlagd i många år, ska nu öppnas igen. Just nu röjs den igenvuxna banvallen upp.

– Kul att vara en del av historien, säger skogsarbetaren Johan Hyson.

Det har inte gått tåg längs den sju kilometer långa nordligaste järnvägssträckan mellan Mora och Älvdalen på åtskilliga år.

Men linjen är egentligen inte formellt nedlagd och nu vill Försvarsmakten börja använda sträckan för att köra fordon och gods som ska vidare till skjutfältet i Trängslet norr om Älvdalen.

Försvaret behöver banan

– Försvaret har bett oss att bygga en lastkaj där rälsen tar slut och nu måste vi rensa upp banan för att kunna inspektera den för att se vad som först behöver åtgärdas där, säger Christina Hjort vid Trafikverket.

– Oftast lägger man ju ner banor så det är ju extra kul att man satsar på den här nu, säger Johan Hyson som tillsammans med kollegan William Käller gör röjningsjobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.