Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nyttja ytan till andra verksamheter, såsom gång- och cykelbana”, säger Bosse Nilsson. Se mer i klippet. Foto: Sofie Lind, SVT

Bybor vill inte att järnvägen till Älvdalen startar igen – vill hellre kunna cykla

Publicerad

Älvdalens kommun ser över möjligheten att få igång persontrafik från Blybergssågen till Älvdalens centrum i framtiden. Men boende i Gåsvarv strax utanför Älvdalen vill inte se att den nedlagda tågtrafiken genom byn startas upp igen.

Kommunen håller sen ett tag tillbaka på att se över järnvägstrafiken och möjligheten att få igång persontrafik från Blybergssågen och norrut mot åtminstone Märbäck, men med drömmålet att nå ända in till Älvdalens centrum i framtiden.

Men för boende i Gåsvarv är det en mardröm. En del hus ligger precis intill rälsen och sedan innan har de boende i byn fullt upp med att akta sig för trafiken längs riksväg 70.

– Vi vill hellre att man bygger ut en terminal i Blyberg och sen river upp resten av rälsen norrut så att vi kan få en gång- och cykelväg på järnvägen, säger Bosse Nilsson.

Han tillhör den grupp av boende i Gåsvarv som samlat in namnlistor mot att rusta upp den nedlagda järnvägen och även lämnat in ett medborgarförslag som ska behandlas samtidigt som kommunen fortsätter undersöka järnvägsmöjligheterna.

Följ med till Gåsvarv och se hur järnvägen skulle påverka i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer