Foto: TT

”Negerboll” inte fördomsfri

Publicerad

Ett Gävleföretag säljer chokladbollar med etiketten ”gammeldags fördomsfri negerboll”.

– De som säger att de inte menar något illa har inte förstått, säger Zakarias Zouhir, ordförande i Afrosvenskarnas riksförbund.

Företaget Saemas etikett på chokladbollarna har spridits i sociala medier och när Arbetarbladet frågade ägaren Eva Sidenkrans om namnvalet blev svaret:

– Gå in på tyda.se och sök på ordet negerboll. Där får du förklaringen.

På sajten hävdas: ”enligt Livsmedelsverket kan inte en negerboll kallas för cocosboll eller chokladboll, då de båda innehåller för liten mängd av cocos respektive choklad”.

Men Livsmedelsverket tillbakavisar:

– Ibland använder man myndigheter som slagträ och påstår saker som inte är sanna, säger statsinspektör Pontus Elvingson.

DO: Uppfattas som stötande

Vid Diskrimineringsombudsmannen har man svårt att se hur en ”negerboll” kan vara fördomsfri.

– Det uppfattas som stötande av många, inte minst de som fått höra det till leda genom sina liv. Ordalydelsen tyder ju på att man är medveten om att begreppet är laddat, säger jurist Per Holfve.

Annonser, lappar och etiketter omfattas dock inte av diskrimineringslagen.

– Däremot säger det väl något om hur man ser på sina kunder, säger Per Holfve.

Företagsägaren vill inte kommentera detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.