Foto: arkivbild/SVT

Nekar till inblandning i affärerna

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Hudiksvallsparet som misstänks ha drivit vidare ett bolag i entreprenadbranschen, trots näringsförbud, fortsatte i Hudiksvalls tingsrätt under tisdagen och huvudmannen menar att han inte var inblandad.

Rättegången mot Hudiksvallsparet som misstänks ha drivit vidare ett bolag i entreprenadbranschen, trots näringsförbud, fortsatte i Hudiksvalls tingsrätt under tisdagen. Större delen av dagen ägnades till att höra  huvudmannen. Åklagaren som menar att han varit aktiv i förhandlingar, offerter och anbudsförfaranden, i ett bolag som han formellt sett inte äger, ville veta varför mannen tagit så stort ansvar som anställd.

– Det var mina arbetsuppgifter och allt var förankrat hos ägaren, svarade han.

Schakthärvan i Hudiksvall

De äkta makarna som tidigare avtjänat ett fängelsestraff för mut- och skattebrott dömdes förutom fängelse också till fem års näringsförbud. Åklagaren menar att en tidigare anställd i deras bolag köpte företaget enbart för att möjliggöra för paret att kunna driva det vidare, som en så kallad målvakt, medan han själv såg det som en stor möjlighet. Att han redan hade ett annat bolag inom samma bransch skulle bara utveckla honom som företagare.

Men åklagaren tycker att det skulle varit mer naturligt om han slagit ihop bolagen. I stället har han skött de olika företagen i olika banker och använt olika redovisningsbyråer. Målvakten har haft huvudmannen anställd i det ena bolaget med lönebidrag, men betalat ut extra löner, sjukförsäkringar och andra kostnader ur ett annat, det bolag åklagaren menar att huvudmannen är den faktiska ägaren till.

Mycket av förhandlingen under tisdagen handlade om hurvida e-post har besvarats av huvudmannen eller någon annan i bolaget och varför han fått ut så stora belopp i extralöner.

– Det har varit för övertidsersättning, traktamenten och semesterersättningar, förklarade han.

Varför det inte betalats ur det bolag han är anställd i kunde han inte svara på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schakthärvan i Hudiksvall

Mer i ämnet