Tre fällda i bolagshärva

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelades domen mot Hudiksvallsparet som misstänks ha drivit vidare ett bolag i entreprenadbranschen, trots att dom var belagda med näringsförbud sedan en tidigare dom.

Tre av fyra fälldes idag av Hudiksvalls tingsrätt i det omfattande målet där ett företagarpar i entreprenadbranschen drev ett företag vidare via en god vän, trots näringsförbud. Rätten anser att mannen har varit den faktiska företrädaren i bolaget som han formellt sett inte äger.

Rätten anser att mannen haft en framträdande roll mot kunder, anställda och leverantörer och att det omfattande engagemang han haft beror på hans eget ekonomiska intresse. Han döms till fyra månaders fängelse för överträdelse av näringsförbud.

Schakthärvan i Hudiksvall

Hans fru döms till två månaders fängelse för överträdelse av näringsförbud. Rätten anser att hon varit medveten om att hennes make varit den faktiska företrädaren och att hon då inte kan vara anställd i bolaget.

Den formella ställföreträdaren, en fd anställd och god vän med huvudmannen döms för medhjälp till överträdelse av näringsförbud. Han döms villkroligt och ska betala 32 000 kr i skadestånd.

Brodern till huvudmannen som också var åtalad frias helt. Hudiksvalls tingsrätt anser inte att makarna ska få nytt näringsförbud eftersom deras brottslighet inte medfört eller varit ägnad att skada utan för egen vinning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schakthärvan i Hudiksvall

Mer i ämnet