Norge dominerar långloppen

Uppdaterad
Publicerad

John Kristian Dahl var först över mållinjen i Mora förra året och i årets långloppscup har Norge varit än mer dominerande, sex norrmän i topp och bäste svensk först på nionde plats i sammandraget. Nu hoppas alla på svenskt i topp till helgen.

-Det blir tufft, men vi tror på oss själva och ska verkligen göra allt för att knäcka dem, säger Fredrik Byström, som är den bäste svensken i långsloppscupen just nu, med en niondeplats.

Men hur kan det vara en sådan dominans av Norge?

Dalarna – Vasaloppet 2017

– Ja de är fantastiskt duktiga, jag är imponerad av dem. Vi svenskar får borsta upp oss lite, menar Fredrik.

Sverige behöver topplacering

För att hålla intresset uppe för den svenska skidåkningen är det kanske det som behövs. Oscar Persson som ligger elva i långloppscupen håller med.

– På damsidan är det ju bra, men på herrsidan skulle det vara välbehövligt att få en svensk topplacering, menar han.

Säsongens mål

I damklassen är världscupsställningen betydligt roligare läsning med svenska Britta Johansson Norgren i topp. I lördags vann hon Tjejvasan och Vasaloppet på söndag är säsongens stora mål.

-För alla oss i Ski classics ( långloppscupen, reds anm) är Vasaloppet speciellt. Det är lite mer prestige i det och man kan säga att det är som mästerskapet för oss långloppsåkare, säger Britta.

– För mig har det varit ett lopp som jag inte lyckats vinna än utan har tre andraplatser i rad, så det skulle vara otroligt skönt att ta hem det.

Trots att Britta leder långloppscupen är hon inte favorit på söndag. Katerina Smutna från Tjeckien har vunnit de fem senaste tävlingarna.

– Hon har varit otroligt stark och tagit ett kliv i stakningen i år. Men jag tycker inte att jag har varit jättelångt bort från segrarna.

Även bland herrarna finns det förhoppningar om att det vänder nu.

– Det känns som om jag har någon växel till, så jag hoppas att jag får ut den på söndag, säger Fredrik Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Mer i ämnet