Norsk kråkfälla ska sätta stopp för kajorna i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Stora flockar av kajor ställer till problem i Hedemora, så stora att kommunen nu ska vidta åtgärder. Och eftersom det visat sig svårt att skjuta kajorna kommer lösningen istället bli en norsk kråkfälla som ska tas i bruk inom kort.

Kråkfågeln kaja syns i stora mängder nästan överallt i Hedemora och speciellt ute på området ute vid riksvägen med flera snabbmatställen.

Just nu är det dessutom häckningstid för kajorna och det betyder att de mest förekommer två och två och för tillfället inte rör sig i de stora flockar. Men när de flyger över Hedmora så sprider de en viss stämning, menar kommunstyrelseledamoten Gustav Ericsson (M):

Kajornas terror

– Det är ju som en Hitchcook-film när man kommer in i Hedemora, säger han.

Har lagt in motion

Ericsson har nu lagt en motion om en åtgärdsstrategi för att minska antalet kajor. Tusentals fåglar täcker himlen, det är ett fasansfullt oväsen och det är obehagligt!

Han beskriver också att fåglarna river upp hela gräsmattor i jakt på maskföda, och att det är vågat att hänga ut kläder på tork.

Gustav Ericsson säger att en kvinna för ett par år sedan fick fågelloppor på så sätt.

Stör även traktens bönder

Kajorna utan även traktens bönder, då det äter av grödorna på deras åkrar.

– De bryter ner stråna och äter upp varenda kärna. Det blir bara tomt kvar! säger jordbrukaren Daniel Klint.

Det påverkar givetvis hans skörd men han säger också att fåglarna har som metod att mest äta i kanterna av fälten så det blir inte jättestora ytor som påverkas, men man ser direkt var fåglarna har varit.

Vill du helst att det ska bli färre kajor?

– Ja, det vill jag! säger Daniel Klint utan att sväva på målet.

Placerar ut fälla

I andra städer har man gjort misslyckade försök med att skjuta bort kajorna. Men kajorna är intelligenta fåglar och lär sig direkt att hålla sig undan för jägarna.

För att undvika att kaj-problemen i Hedemora växer ska kommunen nu testa en fälla som snart ska placeras ut.  En liknande har även prövats på i Lindesberg i Västmanland.

Det här är en fälla som ska lura in kajorna. Foto: Privat

Den bygger på en norsk ritning och kallas där för kråkfälla. I teorin så ska fåglarna lockas in mot en ränna i mitten av fällan, genom att man lägger mat där. När sedan kajorna ska därifrån är tanken att det ska bli svårt att ta sig ut och kajorna ska fastna i näten – varpå kommunjägaren ska kunna plocka fåglarna i näten och avliva dem.

Om andra sorters fåglar har fastnat i fällan kan dessa släppas ut igen om de är oskadda. Det återstår att se om det kommer att fungera med en norsk kråkfälla för att fånga kajor i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kajornas terror

Mer i ämnet