Kajorna gillar att samlas på platser med god överblick: på gatlampor, tak och i träd. Foto: Jesper Mattsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kajfällan kan komma till Karlstad

Karlstads kommun kan komma att använda sig av kajfällan från Lindesberg om försöket där faller väl ut.
– Vi håller på att söka kunskap från andra just nu, säger Michael Sundholm, kommunikationsstrateg på teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun.

Läs mer: Här ska kajor fångas – och dödas

-  Vi har sagt att vi ska pröva olika metoder för att försöka styra och påverka kajornas beteende för att få dem att flytta till andra, mer lämpliga platser, fortsätter han.

I Karlstad är det främst Kungsgatan, Tingvallagatan, Domkyrkan och CCC som har belägrats av kajor. Beroende på när på dygnet man passerar dessa platser är problemet större eller mindre.

– Går man på torget en tidig morgon tycker man kanske att kajorna är ett jätteproblem, men lite senare på dagen kanske man inte reagerar. Vi är nog ganska förskonade här om vi jämför med vissa andra städer, som Uppsala och Lund till exempel, men jag förringar inte att problemet finns. Det är jobbigt för de det drabbar och fåglarna skräpar ner, vilket kostar oss i städkostnader, säger Michael Sundholm.

Dåligt med forskning

Men att ska kajburen fungera måste den användas som en del i en större satsning för att det ska ge en långsiktig effekt.

– Att bara ha fällor skulle nog inte betala sig, tror jag, men det skulle kunna fungera i kombination med storskalig jakt, säger han och poängterar vidare:

– Man har egentligen inte kunnat dokumentera exempel där effekterna av jakt på kajor har gett långsiktigt resultat. Ska man kunna minska antalet fåglar eller få dem att flytta till andra platser gäller det att jobba intensivt och länge, i åratal.

Vad gäller just att fånga kajor i bur så finns det inga tidigare resultat att luta sig mot.

– Man vet att det fungerar på kråkor, som man lockar in med mat, men då får man in en till tre individer åt gången. Men kajorna vill man nog fånga större mängder, eftersom de lever i flockar, och frågan är om man kommer lyckas med det. Kajor är väldigt smarta, så jag vet inte om de skulle gå in i buren, funderar Michael Sundholm.

Tar hjälp av fastighetsägare

Karlstads kommun planerar att samtala med privata fastighetsägare för att se vad de kan hjälpa till med.

– De kan ju också bidra och vi behöver ta reda på vad man kan göra och vem som kan göra vad. Vi vill ju styra bort fåglarna från dessa platser utan att behöva fälla träd. Vi kommer säkert testa allt möjligt, som ljus och ljud och fällor kan säkert bli en del i det, konstaterar Michael Sundholm.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kajornas terror

Mer i ämnet