Foto: SVT

Northvolt överger Borlänge – drar sig ur satsningen på batterifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen batterifabrik i Borlänge. Norhvolt har dragit sig ur satsningen.
– Northvolts vd ringde mig i måndags och sa att batterifabriken ska avyttrats i sin helhet, säger Erik Nises (S) kommunalråd i Borlänge.

Northvolt skulle ha påbörjat produktion i fabriken i slutet av 2024. För ett år sedan meddelade företaget att de planerade att skjuta upp starten till 2026-2027. Nu har företaget meddelat kommunen att det inte blir någon fabrik alls i Borlänge, vilket Borlänge tidning var först med att berätta.

Vad betyder det för Borlänge?

Northvolt i Borlänge

– Det är svårt att säga. Det är inget som försvinner, utan nåt som kunde ha blivit bra som inte blir av. De arbetstillfällen man utlovade är efterlängtade överallt, säger Erik Nises.

Hoppas på samhällsansvar

Nises förhoppning är att Northvolt ska ta ett samhällsansvar och inte bara sälja snabbt till högstbjudande.

Har du fått några besked som tyder på att Northvolt tar det ansvaret?

– Tvärtom. Vi har under hela våren försökt få till en bred diskussion. Men istället har vi fått signaler om att man är inne i en försäljningsprocess där man inte fullt ut sätter sysselsättningen i första position.

För att hitta en lösning som är bra för Borlänge är kommunen villig att förhandla med Northvolt.

– De fick köpa den här sajten för lågt pris. Kommunen kan tänka sig att köpa sajten för samma summa som Northvolt gav för den, säger Nises.

Northvolt: Översyn angående Kvarnsveden

Så här kommenterar Northvolt läget: ”Vi utför just nu en storskalig expansion i Sverige, Tyskland och Kanada baserat på efterfrågan från våra kunder och investerare. Samtidigt genomförs en strategisk översyn angående Kvarnsveden, och vi har en diskussion med flertalet aktörer inklusive kommunen om sitens framtid. Den diskussionen pågår dock fortfarande, så vi kommer återkomma med fler kommentarer när ett beslut har fattats.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet