Produktionen i Borlänge kommer som tidigast att börja 2026. Kommunalrådet Erik Nises (S) ”Det är lite frustrerande men helt ok”. Foto: SVT

Northvolt skjuter upp produktionsstart av fabriken i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Northvolts fabrik i Borlänge, skjuter upp starten och kommer inte att börja sin produktion förrän tidigast 2026-2027. Det skriver Dagens nyheter.

– Jag har vetat det sedan en tid tillbaka, vi har en bra dialog med företaget, säger kommunalrådet i Borlänge Erik Nises (S).

Northvolt skulle ha börjat produktion vid fabriken i slutet av 2024. Rekryteringsbehovet av de runt 1 000 personer som bolaget tror sig behöva står fast, men enligt Dagens Nyheter kommer produktionen i fabriken att styras om.

Produktion flyttas

Tanken var att fabriken bland annat skulle ha producerat hela battericeller. Det bedöms nu vara mer kostnadseffektivt att producera i företagets kommande fabrik i Tyskland.

I Borlänge ska det nu i stället produceras så kallat aktivt material, som ska levereras till Tyskland.

– Det var ett vägval som kunde påverka starten, det har jag känt till under lång tid, säger Nises.

”Lite frustrerande men helt ok”

Helst hade han sett att produktionen kommit igång 2024, men han menar att beskedet ändå ger visst andrum när det kommer till förberedelser.

– Förutsättningarna blir bättre för vår del, vi har till exempel planer på nya bostadsområden.

– Det är lite frustrerande men helt ok, vi får två år till på oss, det viktigaste är att planerna ligger kvar, säger Erik Nises.

SVT Dalarna söker Northvolt.

I klippet ser du hur planerna för fabriken såg ut i februari i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vintras pågick rivning i Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge för att göra plats för Northvolts nya batterifabrik. Hör Northvolts kommunikationschef Anders Thor om hur planerna såg ut då. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.