Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den var bäst lämpad” – Pernilla Bergkvist, marknadschef på Tunabyggen, berättar om platsen där upp till 1 000 personer kan få tillfälligt boende under bygget av batterifabriken. Foto: Hannes Forssell/SVT

Här skapas 1 000 boenden för Northvolts byggarbetare i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Tillfälliga bostäder för 1 000 personer som ska bygga den nya Northvoltfabriken skapas just nu vid södra infarten till Borlänge. De första entreprenörerna kommer att vara på plats redan i sommar och det kommunala bostadsbolaget har dragit erfarenheter från tidigare stora byggen.

– Vår lärdom är att lokal och regional byggkompetens inte räcker till, och att det också kommer behövas byggföretag från övriga Sverige och Europa, som ställer krav på högkvalitativa temporära boenden för sina anställda, säger Anders Thor, chef för samhällsrelationer på Northvolt.

Handelsområde

Det är på handelsområdet invid Tyllsnäsvägen som bostäderna byggs upp. Det handlar om 23 byggnader med två våningar och en receptionsbyggnad. Bostäderna beräknas behövas i ca fem år innan platsen återställs igen. I dagsläget brukas marken som åkermark.

I klippet berättar Pernilla Bergkvist, marknadschef på Tunabyggen, var bostäderna kommer att stå och varför valet föll på just den här platsen.

Till sommaren ska de första byggarbetarna flytta in. Bostäderna ska stå kvar i ca fem år. Foto: Tunabyggen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.