Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thor från Northvolt och Johan Lindholm från Byggnads kommenterar samarbetet – ”Förpassar bovar och banditer till historiens skräphög” Foto: Anders Hansson/SVT

”Vill inte ha fusk” – Northvolt kapar leverantörskedjor i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt och Byggnads har enats om att bara två led av underleverantörer ska tillåtas vid företagets byggen. Detta efter det kaos som uppstod vid företagets bygge vid batterifabriken i Skellefteå.

– Vi trodde att om man i avtal ställer krav på att underleverantörer ska följa lagen att det skulle räcka, uppenbarligen var så inte fallet, det har vi lärt oss den hårda vägen, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt.

Arbetsrättsliga brister

Efter de arbetsrättsliga brister som uppdagades i slutet av förra året vid Northvolts anläggning i Skellefteå inleder företaget nu ett nationellt samarbete med facket Byggnads. Syftet är att begränsa antalet underleverantörer som engageras vid de byggarbetsplatser där företaget verkar. Uppgörelsen presenterades på måndagen då  Byggnads tillsammans med Northvolt var på plats i Borlänge där företaget kommer att bygga om pappersfabriken i Kvarnsveden till en ny batterifabrik.

Bostadsministern på plats

– Jag tror det viktigt att stora aktörer går före och visar att det här är möjligt, säger bostadsminister Johan Danielsson som också var på plats i Kvarnsveden.

I klippet utvecklar Anders Thor vad överenskommelsen går ut på och Byggnads förbundsordförande kommenterar samarbetet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet