Northvolt: ”Vi hoppas på att återanställa en stor del av personalen”

Uppdaterad
Publicerad

I den nya anläggningen i Kvarnsveden, vars produktion beräknas gå i drift i slutet av 2024, kommer Northvolt att göra om pappersbrukets befintliga verksamhet till en batterifabrik. Delar av de gamla lokalerna kommer att kunna återanvändas och man hoppas även att en stor del av den personal som sades upp i fjol nu ska kunna återanställas.

– En av de största anledningarna till att vi hittade den här lösningen med Borlänge och Kvarnsveden är kompetensen och den industriella traditionen som finns i regionen. Vi hoppas på att kunna anställa en stor del av den personal som fick det här tråkiga beskedet i fjol, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt. 

Första gången man återanvänder lokaler

Northvolt i Borlänge

Det blir nu första gången som företaget kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet.

– Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav, säger Northvolts vd, Peter Carlsson.

Han berättar också att Northvolt anser att anläggningen i Kvarnsveden har bra förutsättningar för Northvolt, med en mängd infrastruktur som också kommer att behövas framöver och som använts på samma sätt av Stora Enso.

– Under kommande året kommer vi att ha ett gemensamt team med Stora Enso som kommer att ta ner och flytta en del utrustning och ta ner vissa byggnader, samtidigt som vi förbereder för uppbyggnad av ny verksamhet. Vi kommer vara i en omställningsfas där vi både kommer att ta ner och bygga nytt, säger Peter Carlsson.

I klippet: Northvolts kommunikationschef, Jesper Wigardt, berättar om hur infrastrukturen kring den nya fabriken kan påverkas och varför fabriken etableras i just Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet