Kommunalrådet i Borlänge: ”Vi firar idag, sen är det dags att börja jobba”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen kom beskedet att Northvolt tar över Stora Ensos anläggning i Kvarnsveden. Naturligtvis glada nyheter för Borlänge kommun, som får tillbaka fler arbetstillfällen än de förlorade när pappersbruket stängdes. Men beskedet kräver också en hel del arbete av kommunen framöver.

– Jag har hoppats en lång period på det här, men klart har det inte blivit förrän i veckan, säger Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) på fredag förmiddag.

Han tror att det som varit avgörande för att planerna ska gå i lås, bland annat är ett gott samarbete.

Northvolt i Borlänge

– Dels är anläggningen helt unik, den har beskrivits som en pärla bland svenska industrianläggningar. Sedan har Stora Enso varit övertygade om att de vill se en nyindustrialisering på området och vi på kommunen har också fört en bra dialog om de åtaganden som en storetablering innebär. Jag har själv varit i Skellefteå och träffat Northvolt för att lära av deras resa, berättar han.

Innan pappersbruket i Kvarnsveden stängde 2021 arbetade 440 personer där. Efter glädjebeskedet på fredagen väntar en rad utmaningar för kommunen som måste börja arbeta med bland annat infrastruktur, bostäder och skolor för att möta behovet när upp till 1 000 personer ska anställas i Kvarnsvedenfabriken.

I klippet: ”Vi firar idag, sen är det dags att börja jobba” – Jan Bohman (S) berättar om vad beskedet innebär för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet