Northvolt tar över Kvarnsvedens pappersbruk – upp till 1 000 nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso säljer sin anläggning i Kvarnsveden till Northvolt. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

–  Vi har tecknat en avsiktsförklaring med Northvolt och vi har för avsikt att teckna slutliga avtalen inom max några månader, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso under en presskonferens på fredagmorgonen.

Northvolt som är en europeisk leverantör av battericeller kommer att utveckla anläggningen för tillverkning av battericeller och katodmaterial. Verksamheten kommer att påbörjas i slutet av 2024 och kommer att ha upp till 1 000 anställda.

– Kvarnsveden, en industri med fina anor lämnar nu stafettpinnen till en ny, väldigt expanderande industri, säger Northvolts vd Peter Carlsson på presskonferensen.

Northvolt i Borlänge

Enligt Northvolt kommer man att kunna återanvända en del av de befintliga lokalerna och man hoppas också på att kunna återanställa en del av den personal som förlorade jobbet när pappersbruket stängdes.

Borlänge lär av Skellefteå

Kommunalrådet i Borlänge är så klart glad över beskedet och berättar att efter firandet så väntar en hel del utmaningar för kommunen med allt ifrån bostäder till infrastruktur och skolor.

– Vi på kommunen har fört en bra dialog om de åtaganden som en storetablering innebär. Jag har själv varit i Skellefteå och träffat dem för att lära av deras resa, berättar han.

”Ger ringar på vattnet”

Även Länsstyrelsen Dalarna jublar åt beskedet.

– Genom det avtal som Stora Enso slutit med Northvolt kommer inte bara ett stort antal nya direkta arbetstillfällen skapas. Den här typen av etableringar ger ringar på vattnet i många sektorer av samhället, säger tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin.

I klippet: Brukschefen i Kvarnsveden och Stora Ensos Sverigechef berättar om försäljningen och vad den betyder.

SVT är på plats på presskonferensen i Kvarnsveden på fredagsmorgonen. Foto: Anders Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet