– Vi har anställt ungefär 70 ytterligare personer, sa Stora Ensos byggchef till SVT Gävledala 2004. Se bygget av maskinhallen här.

Ur arkivet: Kvarnsvedens pappersbruk genom åren

Uppdaterad
Publicerad

I april 2021 kom beskedet att Stora Enso vill lägga ned Kvarnsvedens pappersbruk på grund av olönsamhet. 16 år tidigare var det tal om en ljus framtid och stora investeringar gjordes. SVT Dalarna har sammanfattat brukets historia.

2004 byggdes en ny maskinhall som skulle rymma en modernare pappersmaskin, och Stora Enso skulle nyrekrytera. Idag väntas bruket läggas ned, vilket påverkar upp till 440 anställda och planeras ske till hösten.

– Jag hade hoppats att man skulle haft en större uthållighet, det var bara 16 år sen man investerade i Kvarnsveden. Jag hade hoppats att det skulle stå sig starkare än vad det visade sig, säger Jan Bohman (S) Borlänges kommunstyrelse ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet